Jesień czaruje kolorami, ale nie tylko liści spadających z drzew. To także bardzo barwna pora dla naszej diety. Możemy bowiem komponować dania z sezonowych produktów o niepowtarzalnym aromacie i wartościach odżywczych. Oto 10 najlepszych sezonowych warzyw i owoców, dzięki którym dostarczysz swojemu organizmowi tego, co najlepsze 🙂
Dieta sezonowa idealna dla zdrowia
Zarówno współczesna dietetyka, jak i doświadczenie naszych babć pozwala śmiało twierdzić, że najlepszą podstawą do budowania diety są składniki sezonowe, szczególnie lokalne. Tego typu pokarmy są znacznie łatwiej przyswajalne, posiadają odpowiednie dla naszych organizmów wartości odżywcze oraz nie wymagają traktowania ich środkami chemicznymi, żeby szybciej rosły czy nie psuły się zbyt szybko, a przez to – są po prostu zdrowsze! Ich naturalny proces wzrastania sprawia, że mają także znacznie więcej smaku i aromatu niż te „jak malowane”, całoroczne produkty ze sztucznie oświetlanych szklarni.
Dla każdej pory roku możemy wyróżnić inne warzywa i owoce. Wiosną kochamy nowalijki, latem owoce jagodowe, ogórki czy pomidory, jesienią polskie jabłka, buraki, a zimą… zrobione z letnich zbiorów kiszonki. Sezon jesienno-zimowy jest jednak szczególny. Wtedy najczęściej chorujemy i potrzebujemy więcej energii, aby ogrzać organizm od środka. Dlatego tak ważne jest odpowiednie, zbilansowane odżywianie. Zapewnią nam to produkty, wypełnione „po brzegi” witaminami i cennymi dla odporności składnikami odżywczymi.
Sprawdź 10 najbardziej wartościowych jesiennych warzyw i owoców, które dosłownie i w przenośni pokolorują Twoje potrawy! 🙂
Najlepsze sezonowe warzywa i owoce – 10 najzdrowszych darów jesieni
1. Dynia – czyli niezwykle fotogeniczny symbol jesieni! Pochodząca z Ameryki roślina świetnie radzi sobie również w naszym klimacie. Dynia zawiera mnóstwo karotenoidów, znanych ze swoich antyoksydacyjnych właściwości. Jest również doskonałym źródłem witaminy A i C. Bogata w cynk, reguluje poziom insuliny we krwi. Z kolei świeże pestki dyni pomagają pozbyć się pasożytów, np. owsików, dlatego warto włączyć je do dziecięcej diety. Z dyni możemy przygotowywać odżywcze zupy, ciasta, muffiny, a nawet kolorowe sałatki (do tego najlepsza jest jej pieczona wersja)
2. Cukinia – to kolejny, bardzo popularny sezonowy produkt, idealny do leczo, zup oraz wegetariańskich pasztetów. Możemy spożywać ją także na surowo, a nawet w formie pikli. Jest warzywem o niskiej wartości kalorycznej, bogatym w potas, sód, witaminę A, kwas askorbinowy i wapń. Cukinia skutecznie odkwasza organizm i jest zalecana w diecie antynowotworowej. Ze względu na lekkostrawność i cenne składniki odżywcze, jest jednym z pierwszych warzyw podawanych niemowlętom.
3. Jarmuż jest szczególną odmianą kapusty warzywnej, stanowiącej bogate źródło przeciwutleniaczy. Posiada właściwości przeciwzapalne i antynowotworowe. Roślina ta zawiera duże ilości wapnia, żelaza, witaminy K i C oraz luteiny pozytywnie wpływającej na wzrok. Możemy dodać go do jednogarnkowych potraw, jak i przygotować kolorowy, pożywny koktajl z jarmużem w roli głównej.
4. Kapusta – bez względu na kolor, dostarcza nam cennych składników odżywczych. Witamina C (zawiera jej tyle, co cytryna), A, E i rutyna oraz witaminy z grupy B pozytywnie wpływają na odporność, wygląd skóry, włosów i paznokci. Czy biała, czy czerwona jest niskokaloryczna i wykazuje działanie antyoksydacyjne. Szczególne właściwości lecznicze posiada sok z kapusty, który pomaga przy anemii i obrzękach, spowodowanych zatrzymywaniem płynów w organizmie.
5. Brukselka – choć niektórym kojarzy się wyłącznie z nielubianym w przedszkolu warzywem, dobrze przyrządzona może zachwycać smakiem! Brukselka zawiera sulforafan, działający przeciwnowotworowo, a także kwas foliowy, ryboflawinę, tiaminę i witaminę C, a z minerałów: wapń, żelazo, potas, magnez. Jest zatem skarbnicą zdrowia, wzmacniającą odporność, szczególnie istotną w jesiennym okresie.
6. Pasternak – należąca do rodziny selerowatych roślina jest jednym z bardzo niedocenianych w polskich kuchniach warzyw. To źródło dużej ilości witamin: C, B1, B2, B9, PP, E, A, olejków eterycznych, błonnika, przeciwutleniaczy czy kwasu foliowego. Pasternak pobudza trawienie, działa moczopędnie oraz reguluje krążenie krwi.
7. Brokuły – przywiezione do Polski przez królową Bonę warzywo, doskonale zadomowiło się w naszej kuchni. Oprócz wyjątkowego smaku, dostarcza witamin: A, B1, B2, B3, C, jak również minerałów: wapnia, fosforu, żelaza, siarki, magnezu, potasu i selenu. Brokuły są także bogate we wspomniany już sulforafan, wspomagający usuwanie toksyn oraz substancji kancerogennych z organizmu.
8. Jabłka – czyli źródło błonnika, witamin C, A, B6, K, kwasu foliowego, flawonoidów. Regulują pracę jelit, chroniąc przed zaparciami oraz rakiem jelita grubego (według badań, regularne jedzenie dużych ilości jabłek zmniejsza aż o 50% ryzyko wystąpienia raka jelita grubego).
9. Buraki – to jedno z tych warzyw, które powinny pokochać zwłaszcza kobiety w ciąży, anemicy oraz nadciśnieniowcy. Zawierają bowiem sporo żelaza, kwasu foliowego, potasu, magnezu, manganu, sodu, cynku, kobaltu i wielu innych minerałów. Są doskonałym antyoksydantem, zwłaszcza w postaci soku z buraka.
10. Winogrona – o ich wyjątkowym działaniu zdrowotnym świadczy chociażby fakt, że powstał specjalny dział w medycynie alternatywnej, o nazwie ampeloterapia, zajmujący się leczeniem winogronami, sokiem winogronowym, a nawet winem! Winogrona zawierają witaminy C i A, witaminy z grupy B, potas, fosfor oraz wapń, magnez, cynk, miedź, żelazo. Należą także do nielicznych owoców zawierających jod, szczególnie ważny w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy.
Zdjęcie: Pixabay | Pexels