Owoce są doskonałym źródłem błonnika, składników mineralnych i witamin. Żadne suplementy diety w pełni nie zastąpią owoców, dlatego to bardzo ważne, by maluchy uczyły się korzystać z dobrodziejstw natury od pierwszych lat życia. Kilka dni temu obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień Owoców. Z tej okazji postanowiliśmy przyjrzeć się bliżej ich prozdrowotnym właściwościom. Czy wiesz, dlaczego owoce to najlepsze witaminy dla dzieci i które z nich są prawdziwą bombą witaminową?
Kiedy obchodzimy Międzynarodowy Dzień Owoców?
Wraz z nadejściem lata dojrzewają słodkie i zdrowe owoce. Truskawki, maliny, śliwki i czereśnie spotkać możemy na każdym niemal straganie. Podczas leśnych wakacyjnych wędrówek możemy natomiast rozkoszować się smakiem dzikich poziomek i jeżyn. Nic więc dziwnego, że to właśnie 1 lipca stał się dniem, w którym obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Owoców. Powinniśmy oczywiście pamiętać o nich przez cały rok, jednak to właśnie sezon letni sprzyja zachęcaniu najmłodszych do jedzenia tych naturalnych przysmaków.
Najlepsze witaminy dla dzieci – czy kolor owoców coś znaczy?
Zazwyczaj owoce dzielimy na zielone, żółte, czerwone i fioletowe. W zależności od koloru ich skład jest inny. Dla przykładu czerwone owoce zawierają beta-karoten, witaminę C oraz A. Ich jedzenie wpływa więc na stymulację układu odpornościowego. Dodatkowo owoce te zawierają dużą ilość antyoksydantów chroniących przed uszkodzeniami DNA.
Fioletowe owoce bogate są z kolei w antocyjany, które działają pozytywnie na mózg, poprawiają koncentrację i pamięć. Rozwijający się organizm dziecka potrzebuje więc ich naprawdę dużo.
Pomarańczowe i żółte owoce w swoim składzie zawierają duże ilości karotenoidów. Mówi się, że te naturalne przeciwutleniacze pomagają zachować młodość na dłużej. Jako źródło witaminy A odpowiadają za wydzielanie hormonu wzrostu. Niedobór tej witaminy może nawet zahamować wzrost dziecka.
Zielone owoce zawierają chlorofil, który przyczynia się do poprawy procesu trawienia oraz oczyszczania organizmu. Dodatkowo owoce o tym kolorze są bogate w witaminę C, której jak powszechnie wiadomo, nigdy za dużo. To jedna z witamin, które poza owocowym sezonem letnim warto suplementować, by zachować zdrowie i odporność.
Międzynarodowy Dzień Owoców – które owoce są uwielbiane przez dzieci?
W gronie owocowych faworytów dzieci znajdują się popularne, słodkie jabłka. Są one dostępne w sklepach przez cały rok, a Polska cieszy się mianem największego producenta tych owoców w Europie. W naszym kraju dostępnych jest wiele odmian jabłek, które w zależności od smaku wykorzystywane są do produkcji m.in. soków, musów czy octów, pieczenia ciast oraz jako dodatek do dań mięsnych. W swoim składzie jabłka zawierają dużo potasu oraz witaminy C, która poprawia wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego. Dzieci jedzące dużo jabłek są mniej podatne na przeziębienia i infekcje górnych dróg oddechowych.
Drugim ulubionym owocem dzieciaków jest truskawka. W jej składzie znaleźć można witaminę A, która działa korzystnie na wzrok, a także cenne mikro- i makroelementy, takie jak wapń, magnez i wzmacniający kości fosfor. Ponadto dzieciaki chętnie jedzą maliny, jagody oraz borówki amerykańskie. Owoce jagodowe, podobnie jak truskawki, zawierają dużą dawkę witaminy A i antyoksydantów. Warto uwzględniać je podczas przygotowywania porannego musli. Świetnie smakują również w domowych babeczkach i tartach.
Jak zachęcić dziecko do jedzenia owoców?
Świetnym sposobem na zachęcenie dziecka do jedzenia owoców jest wspólne przygotowanie sałatki owocowej. Choć czasem maluch potrzebuje nieco więcej czasu na to, by przekonać się do nowego smaku, możemy na przykład mieszać już poznane przez dziecko owoce z tymi, których jeszcze nie posmakowało. Kolorowa mieszanka owocowa to znakomita, zdrowa przekąska do bajki czy rodzinnego oglądania filmu. Oczywiście owocowej sałatki nie dosładzamy cukrem, by nie sabotować naszych działań na rzecz budowania zdrowych nawyków żywieniowych u najmłodszych.
Innym sposobem na owoce w diecie dziecka są soki i koktajle owocowe. Warto próbować różnych mieszanek, by stworzyć wraz z dzieckiem własne menu ulubionych owocowych napojów. Na wycieczki lub do szkoły możemy przygotowywać dziecku owocowe musy. To zdrowa przekąska bogata w błonnik, który zapewnia poczucie sytości.
Przepis na pyszny, kolorowy mus owocowy
A może zechcecie wypróbować nasz ulubiony przepis na kolorowy mus? Jego przygotowanie jest dziecinnie proste, a smak… ten deser uwielbiają również nasze pociechy!
Składniki:
– 1-2 dojrzałe banany
– 300 g truskawek lub malin
– 200 g jagód
– 4 kiwi
– kilka biszkoptów
Na dno pucharka wrzucamy pokruszone biszkopty. Następnie warstwowo wlewamy wcześniej zmiksowane owoce w dowolnej kolejności, dzięki czemu powstanie prawdziwie tęczowy deser. Możemy go udekorować jogurtem naturalnym lub puddingiem chia. Aby go przygotować zmieszaj dwie łyżki nasion chia z połową szklanki mleka krowiego lub roślinnego i odczekaj około godziny aż nasionka napęcznieją, pamiętając o tym, by co jakiś czas zamieszać pudding). Smacznego! 🙂
Zdjęcie: Julia Zolotova | Unsplash