Lato ustąpiło już miejsca jesieni. Zastanawiasz się, jakie produkty wprowadzić do diety swojej rodziny, by Twoi bliscy zachowali witalność i siłę przez cały okres jesienno-zimowy? A może zwyczajnie brakuje Ci pomysłów na jesienne śniadania? Niczym się nie martw – przygotowaliśmy listę pomysłów na pełnowartościowe i sycące śniadania, które idealnie sprawdzą się nawet w najbardziej ponure, jesienne poranki.
Dlaczego jesienią warto zmienić swój jadłospis?
Zastanawiasz się, czy wraz ze zmianą pory roku, warto zmienić również swój jadłospis i dietę? Jasne, że tak! Wynika to z prostego faktu, że wraz ze zmianą aury za oknem, nasz organizm zaczyna mieć zupełnie inne potrzeby niż np. latem. Dni stają się chłodniejsze oraz mamy zdecydowanie mniej światła niż latem czy wiosną. Potrzebujemy więc pożywienia, które nas rozgrzeje i doda energii oraz pomoże łagodnie przejść przez czas zmian pór roku.
Ponadto, pamiętajmy, że jesienią mamy dostęp do innych niż latem warzyw i owoców. To niezwykłe, że wraz ze zmianą pór roku zmienia się również dostępność sezonowych darów natury oraz nasze potrzeby. Latem, gdy nasze zapotrzebowanie na wodę było znacznie większe niż teraz, mogliśmy sięgać po, naturalnie dostępne w tym okresie, soczyste owoce i warzywa, robiąc z nich orzeźwiające lemoniady, zimne soki i lekkie sałatki. Jesienią potrzebujemy już czegoś innego – potrzebujemy rozgrzewających potraw, które zatrzymają w nas wspomnienie o lecie oraz pomogą przetrwać w zdrowiu chłodniejsze miesiące.
Okres jesienno-zimowy sprzyja poczuciu zmęczenia, braku witalności i sił, a nawet obniżonemu nastrojowi. Chłodniejsze dni to również wyzwanie dla odporności – zarówno w przypadku dzieci, jak i dorosłych. Na szczęście zmiana diety i wzbogacenie jej o pewne produkty może sprawić, że humoru nie zepsuje nam nawet największa plucha za oknem – pozostaniemy wypoczęci i pełni energii, a cały jesienno-zimowy okres przetrwamy bez najmniejszego nawet kataru. Jak to jednak zrobić?
Jakich produktów Twój organizm szczególnie potrzebuje jesienią?
Jesienna dieta powinna być o wiele treściwsza niż ta, do której przywykliśmy latem. Jesienią wybierajmy więc posiłki:
-
-
- sycące
- rozgrzewające
- o zwiększonej wartości energetycznej
- będące źródłem witamin i mikroelementów
- o działaniu przeciwzapalnym
-
Jeśli więc chcesz uniknąć spadku odporności i formy, a także zachować dobry nastrój, zrekompensować swojemu organizmowi ograniczoną ilość słońca oraz znacznie obniżoną temperaturę za oknem, włącz do swojej diety następujące produkty:
-
-
- warzywa korzenne, takie jak cebula, buraki, marchew, pietruszka, seler,
- dynię,
- fasolę i soczewicę,
- kasze (jaglaną, gryczaną, jęczmienną),
- kiszoną kapustę i kiszone ogórki,
- tłuste ryby morskie (np. makrelę),
- śliwki, jabłka i gruszki,
- ciemne winogrona, owoce cytrusowe oraz kiwi,
- pestki i orzechy,
- rozgrzewające przyprawy: imbir, kurkumę, cynamon, kardamon, goździki, pieprz czarny, papryczkę chili.
-
Staraj się, by jesienią posiłki dostarczały Twojej rodzinie ważnych składników odżywczych. Dla prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego, który odpowiada za odporność, niezmiernie ważne są witaminy D, C, A oraz żelazo, cynk i selen. Znajdziesz je m.in. w wyżej wymienionych produktach. Sięgaj po nie szczególnie często właśnie jesienią!
Czy śniadanie to naprawdę najważniejszy posiłek w ciągu dnia?
Już wiesz, na jakie produkty stawiać, gdy na zewnątrz na stałe zagości jesienna szaruga, chłód i mroźne podmuchy wiatru. Jak jednak zorganizować jesienne śniadania, by każdego dnia mimo wszystko chciało się nam wyjść z domu i zmierzyć z czekającymi na nas wyzwaniami? Czy śniadanie rzeczywiście jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia?
Podczas snu nasz metabolizm zwalnia. Zjedzenie śniadania niedługo po wstaniu z łóżka zwyczajnie go przyspiesza, co jest niezwykle ważne zarówno dla naszego zdrowia, jak i samopoczucia oraz sylwetki. Śniadanie wpływa także na prawidłowe funkcjonowanie naszego umysłu. Jak wynika z badań, osoby regularnie spożywające rano posiłek mają o wiele mniejsze problemy ze skupieniem uwagi i zapamiętywaniem. Udowodniono, że zaczynanie swojego dnia od śniadania wpływa także na zdolność uczenia się. To więc bardzo ważne, by dzieci nigdy nie wychodziły do szkoły na czczo.
Zastanawiasz się, co przygotować na jesienne śniadanie? Skorzystaj z naszych propozycji 🙂
5 pomysłów na jesienne śniadania
Nim przedstawimy Ci 10 pomysłów na jesienne śniadania ustalmy, czego właściwie będziemy wymagać od porannych posiłków. Jesienią powinny one przede wszystkim być ciepłe i pełnowartościowe.
Zjedzenie ciepłego śniadania pomaga uporać się z jesienną aurą! O wiele łatwiej wyjść z domu, z najedzonym i ciepłym brzuszkiem, niż na głodniaka, prawda? 😉 Stawiajmy więc na sycące, ciepłe i pełnowartościowe posiłki od samego rana, by przygotować się na cały dzień. Na jakie śniadanie warto postawić jesienią?
1. Ciepła owsianka z owocami i przyprawami
Od dawna wiadomo, że owsianka to jeden z najlepszych śniadaniowych wyborów. Nie bez powodu cieszy się ona tak dużą popularnością wśród osób prowadzących zdrowy styl życia. Pamiętajmy jednak, by jesienią zadbać o wersję owsianki na ciepło. Możesz ugotować je wraz z jabłkami, śliwkami lub gruszkami (a może i wszystkim na raz?!), w towarzystwie mielonego cynamonu i kardamonu. Możesz dodać również odrobinę kurkumy oraz garść pestek dyni lub orzechów.
2. Jajecznica z… czosnkiem!
Jesienią jako pierwszy posiłek dnia świetnie sprawdza się także jajecznica. To ciepłe i szybkie w przygotowaniu danie, które oprócz dostarczania nam niezbędnych składników odżywczych, charakteryzuje się także dużą uniwersalnością. Ilu wielbicieli jajecznicy, tyle pomysłów na jej wykonanie. Pamiętaj, by nie ograniczać się do podstawowej wersji, a próbować nowych smaków w połączeniu ze smażonymi jajkami. To dobry sposób na przemycanie do diety dziecka cebuli i czosnku – jakże zdrowych, a tak często unikanych przez nasze pociechy.
Zdradzimy Ci również pewien sekret – spróbuj wersji ze smażonymi liśćmi rzodkiewki. Rzodkiewki?! Tak 🙂 Liście rzodkiewki możesz wykorzystywać na różne sposoby, dodawać je do sałatek, pesto lub właśnie do jajecznicy. Wrzuć na rozgrzaną patelnię z odpowiednim do smażenia tłuszczem (wg zaleceń najlepiej do smażenia nadaje się masło klarowane, smalec lub olej kokosowy) cebulę, a następnie liście rzodkiewki. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę soli oraz pieprz. Na koniec wbij jajka i usmaż tak, jak lubisz.
3. Pancakes z jabłkiem i cynamonem lub racuchy
Jabłka i cynamon to obowiązkowy smak jesieni. Możemy z łatwością połączyć je rano ze świeżymi, jeszcze ciepłymi naleśnikami amerykańskimi. Trudno uwierzyć, że ktokolwiek po takim śniadaniu mógłby rozpocząć swój dzień z niewyraźną miną. Pyszne placuszki z jabłkami i cynamonem sprawią, że nawet najbardziej pochmurny i ponury dzień, choć na chwilę się rozjaśni. Jeśli wolisz, możesz usmażyć tradycyjne racuchy z jabłkami – uśmiechy domowników gwarantowane!
4. Jaglanka z pieczonymi pomarańczami
Kasza jaglana świetnie nadaje się na jesienne śniadanie – jest bardzo pożywna i potrafi dostarczyć energii na wiele wyczerpujących godzin w szkole lub w pracy. Jako dodatki możemy wybrać coś z owoców cytrusowych np. pomarańcze. W jesiennym śniadaniu nie może zabraknąć także czegoś słodkiego i lubianego przez nas – to połowa sukcesu, jeśli chodzi o udany dzień, dlatego wmieszaj do jaglanki dziecka kawałki gorzkiej czekolady. Nie bez powodu czekoladę nazywa się naturalnym antydepresantem 😉
5. Shakshuka
Dla równowagi, kolejne danie na słono. Shakshuka rozgrzeje brzuszki i otuli aromatem na cały jesienny poranek. Przepisów na shakshukę znajdziesz wiele, a jest to o tyle wdzięczny przepis, że nawet zmodyfikowany będzie smakował doskonale! Rozgrzej na patelni cebulę, dodaj pomidory i duś tak długo aż powstanie z nich papka lub dodaj przygotowany wcześniej sos z pomidorów, papryki i/lub bakłażana. Dopraw kminem rzymskim, pieprzem, solą, dodaj czosnek. Gdy całość już miło się podgrzeje, zrób kilka otworów, do których następnie wbij jajka. Przykryj i duś do momentu, aż jajka zetną się tak, jak lubicie najbardziej. Możesz w trakcie dorzucić na wierzch ser feta. Na koniec posyp całość kolendrą lub pietruszką. Ślinka cieknie!
Zdjęcie: Taryn Elliott | Pexels