Chodząc po każdym supermarkecie możemy dostrzec setki produktów stworzonych „z myślą o dzieciach”. Batoniki z „Psiego Patrolu”, jogurciki ze Świnką Peppą, chrupki z kultowym „Reksiem” i wiele innych, pięknie opakowanych smakołyków, które przyciągają wzrok maluchów. Niestety bardzo często ich jakość jest niewspółmierna do kolorowych obrazków, a w składzie znajduje się przede wszystkim cukier, nierzadko olej palmowy czy sztuczne dodatki. Na szczęście nasza świadomość rośnie i zamiast gotowych produktów, możemy samodzielnie przygotować zdrowe słodycze dla dzieci! Oto 5 prostych przepisów na domowe słodkości.
1. Babeczki marchewkowe
Jeśli Twoje dziecko nie przepada za warzywami, możesz przemycić je w słodkich, puszystych muffinkach marchewkowych. Idealne do popołudniowej korzennej herbatki lub kakao!
Składniki na ok. 15 sztuk:
-
-
- 2 szklanki startej na grubych oczkach marchewki
- 3 jajka
- 1 i ½ szklanki mąki pszennej lub orkiszowej (może być pół na pół)
- ¾ szklanki oleju kokosowego lub roztopionego masła
- ½ -¾ szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki cynamonu, szczypta soli i dowolne bakalie: płatki migdałowe, wiórki kokosowe, słonecznik, orzechy
-
Sposób przygotowania:
Marchew ścieramy na tarce na grubych oczkach. Włączamy piekarnik, aby się nagrzał. W drugiej misce przesiewamy mąkę z proszkiem, sodą i szczyptą soli. W trzeciej – energicznie roztrzepujemy jajka (nie musimy ubijać), dodajemy olej lub masło i cukier. Mieszamy na wolnych obrotach. Kiedy wszystkie składniki się połączą, wsypujemy startą marchewkę i bakalie, a na końcu mąkę. Całość mieszamy chwilę łyżką. Marchewkowa masa powinna być bardzo gęsta.
Do naszykowanych wcześniej foremek wlewamy przygotowane ciasto – maksymalnie do ¾ ich wysokości, aby w trakcie pieczenia nie wylało się poza formę. Wstawiamy do nagrzanego pieca. Pieczemy w temperaturze ok. 170 stopni przez 25-30 minut albo do tzw. „suchego patyczka”.
Babeczki z tego przepisu ładnie rosną i są bardzo puszyste. Możemy jeść je bez żadnych dodatków lub ozdobić domową polewą czekoladową albo serkiem mascarpone.
2. Zdrowe słodycze dla dzieci – chlebek bananowy
Zdarza Ci się wyrzucić zbyt dojrzałe banany do kosza, bo przez czarne plamy na skórce nikt w domu nie chce ich już zjeść? Dzięki temu przepisowi, nie tylko nie zmarnujesz jedzenia, ale też zaserwujesz swoim maluchom zdrowy deser!
Składniki:
-
-
- 3 lub 4 bardzo dojrzałe banany
- 75 g roztopionego masła
- ½ szklanki brązowego cukru (jeśli wolisz mniej słodkie wypieki, możesz wypróbować z jeszcze mniejszą ilością)
- 1 i ½ szklanki mąki pszennej lub pół na pół np. z orkiszową
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- opcjonalnie: bakalie
-
Sposób przygotowania:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i sodę. W osobnym naczyniu rozgniatamy banany – widelcem lub blenderem. Dodajemy do nich roztopione masło, cukier i roztrzepane jajko. Całość mieszamy widelcem. Do bananowej papki wsypujemy mąkę i znów mieszamy widelcem lub łyżką aż połączą się wszystkie składniki. Do ciasta możemy, ale nie musimy, dodać rodzynki, orzechy, pestki dyni itp.
Masę wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę typu keksówka. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok. 50 min. albo krócej – po prostu do „suchego patyczka”.
Chlebek po ostygnięciu można jeść bez dodatków lub posmarować ulubioną konfiturą albo masłem orzechowym.
3. Kulki mocy dla dzieci
O tym, że kulki mocy to ulubiony deser trenerów fitness wiemy od dawna. Ale może warto zaproponować je naszym… dzieciom? To bardzo prosty przepis na pyszną i zdrową przekąskę, idealną kiedy nadchodzi ochota na „coś słodkiego”.
Składniki:
-
-
- 1 szklanka miękkich daktyli bez pestek
- ¾ szklanki zmielonych migdałów
- ½ szklanki wiórków kokosowych
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 czubata łyżka masła orzechowego 100%
- 1 cm świeżego imbiru (dodaje charakteru, ale nie jest konieczny)
- ½ łyżeczki kurkumy
-
Wszystkie składniki wrzucamy do wysokiego naczynia i blendujemy. Z powstałej, gęstej masy lepimy średniej wielkości kulki (podobne do raffaello) i układamy na talerzu lub w pojemniku. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc), dzięki czemu będą twardsze, dobrze się skleją i nie rozsypią się w dłoni. To świetny pomysł na przekąskę do szkoły, która doda energii na ostatnich lekcjach.
4. Zdrowe słodycze dla dzieci – kokosanki
Kokosanki to kolejny bardzo szybki w wykonaniu pomysł na zdrową słodycz – bez konserwantów, sztucznych barwników i nieznanych nam składników o dziwnych nazwach. Potrzebujesz do nich tylko 4 produktów! W ich przygotowanie możesz zaangażować starsze dzieci.
Składniki:
-
-
- 2 szklanki wiórków kokosowych,
- 3 białka,
- 4 łyżki miodu lub innej substancji słodzącej,
- 2 łyżki (50 g) nierafinowanego oleju kokosowego.
-
Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni, a następnie umieszczamy w misce i wlewamy do nich rozpuszczony olej kokosowy. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną masę, na końcu dodając miód i kokos. Na wyłożonej papierem blaszce układamy uformowane z ciasta kuleczki. Pieczemy w 170 stopniach bez termoobiegu przez ok. 10 minut – warto obserwować, co się dzieje w piekarniku, ponieważ w zależności od sprzętu i wielkości ciasteczek czas ten może się nieco różnić. Kokosanki są gotowe, jeśli nieco się zarumieniły.
5. Budyń jaglany
Twój maluch uwielbia budyń? Zaserwuj mu najzdrowszą wersję tego deseru, czyli budyń z kaszy jaglanej. Bardzo pożywny, smaczny i dzięki zawartości kaszy, niezwykle wartościowy!
Składniki:
-
-
- 1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej,
- 1 i ½ szklanki dowolnego mleka (roślinnego lub krowiego),
- 1 banan,
- 1 łyżeczka miodu, syropu klonowego lub świeże owoce do smaku.
-
Kaszę kilkukrotnie płuczemy w zimnej wodzie (dzięki temu pozbywamy się goryczy, która często się pojawia), a następnie gotujemy do miękkości w jednej szklance mleka. Kiedy kasza całkowicie je wchłonie, ściągamy z pieca i wlewamy pozostałe ½ szklanki mleka – opcjonalnie dodajemy także banana, a następnie blendujemy do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji budyniu. Podajemy na ciepło lub na zimno, polewając np. syropem klonowym i posypując ulubionymi owocami.
Zdjęcie: milliways42 | Pixabay