Hokkaido, makaronowa, piżmowa, prowansalska, masłowa – odmian tego jesiennego warzywa jest wiele. Możemy zdobić nimi okna, balkony, wejścia do domów, sklepy. Ale co można zrobić z dyni w kuchni? Oto kilka propozycji wykorzystania tego barwnego produktu w daniach i deserach!
Co można zrobić z dyni? Rozgrzewająca zupa dyniowa
Za oknem deszcz, wiatr, ziąb. Wracasz po całym dniu do domu i marzysz o czymś, co rozgrzeje Twój zmęczony i zmarznięty organizm? Przygotuj szybką zupę dyniową, której aromat rozniesie się po całym mieszkaniu! Możesz ugotować ją na rosole lub bulionie warzywnym. Jeśli nie masz bazy, zrób ją od podstaw.
Na zupę dyniową dla 3-4 osobowej rodziny przygotuj:
|
Wszystkie składniki dokładnie umyj, obierz ze skóry i pokrój w kostkę (czosnek i imbir także). Przygotuj duży garnek, rozgrzej dwie łyżki masła klarowanego lub oleju (np. kokosowego) i wrzuć wszystkie warzywa. Podsmaż do momentu aż produkty się zeszklą. Następnie zalej je wodą, tak aby podwoiła ona objętość warzyw. Wrzuć liść laurowy i ziele angielskie, następnie gotuj przez ok. 20 min. aż zmiękną wszystkie składniki. Wyciągnij liść i kuleczki ziela angielskiego, a następnie zmiksuj całość na gładką masę. Przypraw do smaku solą, pieprzem, ewentualnie śmietanką/jogurtem. Podawaj z uprażonymi pestkami dyni lub słonecznika, grzankami albo innym, ulubionym dodatkiem.
Przepis na dyniowe frytki
Frytki to jeden z ulubionych przysmaków wielu dzieci. I choć nie polecamy tego typu przekąsek w codziennym menu, to z czystym sumieniem zachęcamy do wypróbowania ich w znacznie zdrowszej formie! Jak przygotować dyniowe frytki? To bardzo proste.
Na dyniowe frytki potrzebujesz:
-
-
- średniej wielkości dynię (np. piżmową),
- oliwę z oliwek,
- ulubione przyprawy: zioła prowansalskie, oregano, wędzoną paprykę.
-
Dynię obierz ze skóry, wydrąż pestki (które możesz wysuszyć i potem zjeść) i pokrój na cienkie paski. W misce wymieszaj oliwę z przyprawami i dodaj do niej pokrojoną dynię. Wymieszaj tak, aby każdy kawałek był obtoczony w oliwie i przyprawach. Przygotuj blachę, wyłóż ją papierem do pieczenia i rozłóż dyniowe frytki, jednak staraj się, aby nie stykały się z e sobą. Piecz w piekarniku przez ok. 25 minut w temperaturze 190 stopni, najlepiej na termoobiegu. Gotowe frytki posyp solą. Możesz serwować je z ulubionym sosem lub ketchupem 🙂 |
Sałatka z pieczonej dyni
Sałatki kojarzą Ci się głównie z tradycyjną jarzynową, szybką tortellini albo meksykańską z ryżem? Zaskocz swoich gości nietypowym połączeniem składników i kolorami na talerzach! Sprawdź nasz przepis i przekonaj się, że jesień może być fascynująca również w kuchni.
Na sałatkę z pieczonej dyni przygotuj:
-
-
- ok. 200-300 g upieczonej dyni,
- 2-3 upieczone buraki (możesz upiec je w jednym czasie, ale w osobnych naczyniach – burak puszcza sok, który może pokolorować dynię),
- opakowanie rukoli lub roszponki,
- ser feta lub halloumi,
- uprażone pestki dyni,
- pół kubka ugotowanej ciecierzycy,
- sos: oliwa, ocet balsamiczny (najlepiej glazura), musztarda, miód.
-
Dynię oraz buraczki pokrój w kostkę lub plastry (jak lubisz) i piecz do miękkości przez ok. 25-30 minut. Ostudź. Zieleninę rozłóż na talerzu, następnie wyłóż upieczone warzywa, pokrój w kostkę ser feta (lub w plastry – halloumi), posyp kulkami ciecierzycy oraz uprażonymi pestkami dyni. Całość polej sosem. Gotowe! 🙂
Tarta dyniowa
Pumpkin pie to tradycyjny amerykański deser, przygotowywany zwłaszcza w okolicach Halloween i Święta Dziękczynienia. Jego podstawą jest mus z dyni oraz kruche, maślane ciasto. Sprawdź przepis i przygotuj najlepszą tartę dyniową, jaką kiedykolwiek jedli Twoi domownicy!
Do wykonania kruchego ciasta potrzebujesz:
Do wykonania kremu dyniowego przygotuj:
|
Jak wykonać tartę dyniową?
Składniki na kruche ciasto szybko zagnieć (pamiętaj, że masło powinno być bardzo zimne) dłońmi lub za pomocą malaksera. Gotową masę uformuj w kulę i włóż do lodówki na ok. 1-2 godziny. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim foremkę (klasyczna, ok. 25 cm średnicy). Dociśnij np. suchą fasolką, cieciorką itp., aby nie rosło w trakcie pieczenia. Piecz w temperaturze 200 stopni przez ok. 20-25 minut, aż się zarumieni.
Muffinki dyniowe
Idealne na halloweenowe imprezy, jak i niedzielne popołudnie. Intensywnie pomarańczowe i aromatycznie pachnące rozchmurzą każdy ponury dzień! Jak przygotować muffinki dyniowe?
Składniki:
|
W pierwszej kolejności nagrzej piekarnik do 190 stopni. Przygotuj także dwie miski – jedną na suche, drugą na „mokre” składniki. Do pierwszej przesiej mąkę oraz proszek i sodę. Dodaj cukier, szczyptę soli, wanilię oraz skórkę z pomarańczy i wszystko razem wymieszaj. W drugiej misce roztrzep widelcem jajka i połącz z purée z dyni. Dodaj roztopione masło oraz mleko i znów wymieszaj wszystko widelcem. Do naczynia z suchą mieszanką dodaj płynną masę i szybko oraz krótko wymieszaj je ze sobą, tylko do połączenia się składników.
Ciasto nakładaj do papilotek włożonych do muffinkowej formy lub do pojedynczych, metalowych lub silikonowych foremek. Pamiętaj, aby masa sięgała co najwyżej ¾ wysokości foremki. Piecz przez ok. 20 minut w temperaturze 190 stopni, do uzyskania suchego patyczka. Po upieczeniu, pozostaw do ostygnięcia. Dyniowe muffinki możesz udekorować kremem (np. z mascarpone i białej czekolady) z dodatkiem szafranu lub kurkumy, aby uzyskać żółto-pomarańczowe barwy.
Jeśli szukasz przepisów na halloweenowe przekąski, zajrzyj do dedykowanego wpisu, w którym znajdziesz kilka strrrrrasznie smacznych inspiracji! 😉
Zdjęcia: Anna Tukhfatullina; Polina Kovaleva; Alesia Kozik; Valeria Boltneva; Pixabay; Monstera | Pexels