Halloween party to przyjęcie, które cieszy się w Polsce coraz większą popularnością, a jego głównymi zwolennikami są oczywiście najmłodsi. Pod koniec października odbywa się wiele zorganizowanych imprez dla maluchów, ale halloweenowe przebieranki mogą również przybrać formę domówki. Warto wówczas zaserwować tematyczne menu. Sprawdź najlepsze przepisy na strrrrraszne, halloweenowe przekąski dla dzieci i dorosłych!
Oprócz przekąsek przyda Ci się też parę innych pomysłów na Halloween party: ⤵️
Przekąski na Halloween party – krakersowe pająki
Do wykonania tej przekąski możesz zaangażować maluchy, a ciut starsze dzieci mogą wykonać je samodzielnie.
Składniki:
-
-
- Słone paluszki
- Okrągłe słone krakersy
- Serek śmietankowy do smarowania
- Czarny barwnik spożywczy
-
Wykonanie:
Na początku przekładamy serek śmietankowy do naczynia, w którym będziemy mogli go lekko podgrzać w mikrofali. Podgrzewamy krótko, tak by nabrał letniej temperatury i był łatwiejszy w obróbce.
Następnie rozkładamy krakersy i część z nich smarujemy podgrzanym serkiem. Posmarowane słone ciastka przykrywamy suchymi, lekko ściskając, tak aby się połączyły, a serek nie został zbyt mocno wyciśnięty poza obrys przekąski.
Na krakersa, który znajduje się u góry, nakładamy serek, tak by powstały z niego dwie małe, białe kropki. Na białych kropkach robimy jeszcze mniejsze kropeczki czarnym barwnikiem spożywczym. W ten sposób otrzymujemy oczy pajączka.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie jego nóżek. W tym celu należy połamać słone paluszki na odpowiednią długość, tak by współgrała z wielkością całego pajęczaka, czyli z wielkością krakersów. Każdy „długonogi” powinien mieć po 4 pary nóg, a zatem należy włożyć po 4 kawałki paluszków z każdej strony.
Gotowe! 🙂
Przekąski na Halloween party – kanapki Frankensteina
Drugą na naszej liście przekąską na Halloween będzie bardzo smaczna i niezwykle zdrowa propozycja. Kanapki Frankensteina to rozwiązanie, które docenią dorośli, natomiast dzieci zauroczy nietypowy wygląd smakołyków.
Składniki:
-
-
- Kromki chleba, może być to chleb tostowy
- Czarne oliwki
- Jajko
- Papryka czerwona
- Miękkie awokado
-
Wykonanie:
Przygotowanie naszych kanapek rozpoczynamy od stworzenia pasty z awokado. W tym celu przekrawamy awokado, wyjmujemy z niego pestkę, obieramy ze skóry i ucieramy je na pastę. Istotne jest, aby do jej przygotowania wybrać miękkie awokado. Utartą masę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Tak przygotowaną pastą smarujemy kromki chleba. Możemy z niego przygotować także chrupiące grzanki.
Następnie gotujemy jajko. Po jego wystudzeniu i obraniu kroimy je na plasterki. Ugotowane białko posłuży nam do wykreowania potworkowych oczu. Układamy je symetrycznie na posmarowanych kromkach. Na białko nakładamy przekrojone na pół czarne oliwki.
Gdy mamy już oczy, możemy zabrać się do dekorowania reszty twarzy naszego Frankensteina. Pozostałe oliwki dzielimy na pół i układamy na górze kanapek, tak by powstała z nich fryzura naszego stwora. Z oliwek pokrojonych w paseczki można także ułożyć charakterystyczne dla postaci Frankensteina szwy.
Do wykonania jego ust wykorzystujemy pokrojoną w cienkie pasy czerwoną paprykę. Strasznie zdrowe i pyszne przekąski gotowe! 🙂
Przekąski na Halloween party – paluchy wiedźmy
Obowiązkową przekąską halloweenowych przyjęć są kultowe paluchy wiedźmy.
Składniki:
-
-
- 1 jajko
- 230 gramów masła
- 2 i 2/3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3/4 szklanki migdałów
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
Wykonanie:
Zaczynamy od posiekania ostrym nożem zimnego masła. Następnie łączymy masło, jajko, mąkę, cukier puder, aromat migdałowy, proszek do pieczenia i sól, i zagniatamy ciasto, tworząc z niego kulę.
Surowe ciasto owijamy folią spożywczą i pozostawiamy do schłodzenia w lodówce na około 30-40 minut.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i formujemy z niego nasze palce wiedźmy. Na każdym palcu powinien znaleźć się paznokieć, dlatego na końcu każdego z uformowanych paluchów układamy cały migdał. Aby migdały nie odklejały się od ciastek, można je uprzednio umoczyć w białku.
Tak przygotowane paluchy pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 15 minut.
Dla tych, którzy chcą dodać nieco dramaturgii i wzmocnić halloweenowy klimat, mamy dodatkową, krwawą wersję paluchów. W tym celu możemy posmarować przygotowane ciastka dżemem malinowym. Świetnie sprawdzi się również gęsty syrop z czerwonych owoców.
Przekąski na Halloween party – muffiny Draculi
Żadne halloweenowe przyjęcie nie może odbyć się także bez… muffinek!
Składniki na ok. 24 sztuki:
-
-
- 1 szklanka cukru
- 2 duże jajka
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 i 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka maślanki
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego w paście/żelu
- 2 łyżeczki białego octu
-
Do przygotowania kremu:
-
-
- 250 gramów serka mascarpone
- 300 ml śmietany kremówki
- 2 i 1/2 łyżki cukru pudru
-
Serek i śmietanka powinny być mocno schłodzone!
Dodatkowo:
-
-
- 1/2 słoiczka dżemu wiśniowego
-
Wykonanie:
Przygotowywanie muffinek rozpoczynamy od połączenia na najwyższych obrotach miksera oleju z cukrem. Podczas ucierania dodajemy powoli po jednym jajku, następnie czerwony barwnik spożywczy w żelu, kolejno kakao i wanilię. Nie przerywając ucierania, dodajemy na przemian mąkę i maślankę.
W osobnej małej miseczce mieszamy ze sobą sodę i ocet. Powstałą w ten sposób pianę dodajemy do ucieranego ciasta i dalej miksujemy, ale teraz już na średnich obrotach.
Tak powstałe ciasto przekładamy do papilotek, tak by wypełnić je do 3/4 ich wysokości.
Muffinki wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni C, na około 20-25 minut. Upieczone muffiny studzimy na kratce.
Przygotowując krem, ubijamy śmietanę na sztywno. Kończąc ubijanie, dodajemy do niej cukier puder. Następnie dodajemy serek mascarpone i mieszamy ze sobą do połączenia składników. Otrzymanym w ten sposób kremem dekorujemy nasze muffiny.
Dżem wiśniowy należy podgrzać przez chwilę w mikrofali lub kąpieli wodnej. Uzyskamy w ten sposób bardziej płynną konsystencję. Następnie blendujemy go tak, aby cząstki owoców nie były widoczne. Tak przygotowany dżem umieszczamy w rękawie cukierniczym i przy jego pomocy dekorujemy nasze muffiny.
Mamy nadzieję, że nasze strrraszne przepisy pomogą poskromić głód Waszych małych stworków-potworków! 🙂
Aha, nie zapomnijcie zaopatrzyć się w worek słodkości dla stworów, które mogą nawiedzić Wasze domy.
Nie ma za co. 🙂
Happy Halloween!
Sprawdź też:
>> Halloweenowa piosenka dla dzieci po angielsku z ćwiczeniami <<
>> Inne materiały do ćwiczenia angielskiego z okazji Halloween <<